ankara kompozit logo

KOMPOZİT MALZEMEDEN ÜRETİLEN ÜRÜNLER

Yaygın Kullanım Alanları

Havacılık ve Uzay Sektörü

Kompozitler, üstün mekanik özellik ve hafif yapılarıyla uçakların iç mekan aksamları yapısal parçalarında kullanılmaktadır. 1970’lerin ortasında üretilen Concorde uçaklarında %8 oranında kompozit malzeme kullanılmıştır. Günümüz uçaklarından Boeing 787 ve Airbus A350 modellerinin %50’si kompozit malzemelerden üretilmiştir. Uzay araçlarında ve roketlerde kompozit malzemelerin kullanılması ile uçuş menzilleri önemli oranda uzamıştır. Ayrıca savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarında da kompozit malzemeler yoğun olarak kullanılmaktadır.

Otomotiv Sektörü

Gün geçtikçe artan yakıt maliyetleri ve çevresel düzenlemeler nedeniyle araçların karbon salınımlarını azaltmak otomotiv sektörünün önceliği haline gelmiştir. Bunun için en basit çözüm, daha hafif araçlar üretmektir. Çünkü bir otomobilin ağırlığındaki %10’luk düşüş, % 5-7 oranında yakıt tasarrufu sağlayabilmektedir. Araçların ağırlığını hafifletmek, maliyeti düşürmek ve yakıt tasarrufu için otomotiv üreticileri kompozit malzeme kullanımına yönelmektedir. Uzun zamandır Formula 1 yarış arabaları ile üst segment araçlarda kompozit malzemeler tercih edilmekle birlikte giderek orta segment modellerde de kompozitlere yönelim söz konusudur. Benzer şekilde otobüs, kamyon, tır gibi ağır araçların da birçok parçası kompozit malzemelerden imal edilmektedir.


Denizcilik Sektörü

Kompozit malzemeler feribot, yat ve teknelerden kanolara, denizaltılardan su ve rüzgar sörfüne kadar oldukça geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Kompozitler; hafiflik, su geçirmezlik, dayanıklılık, kolay bakım ve onarım avantajları nedeniyle ahşap ve çelik malzemeler karşısında üstünlüğünü kanıtlamış, tekne ve yat imalatının vazgeçilmezi olmuştur.

 

Savunma Sanayi

Patlama ve balistik korumalı miğferler, kabinler, duvarlar; çelik yelek; zırhlı araç gibi savunma sanayinin ihtiyaçlarına cevap veren birçok üründe kompozit malzeme kullanılmaktadır. Örneğin, milli tank Altay’ın Roketsan tarafından geliştirilen zırhında kompozit ana malzeme olarak kullanılmıştır.

 

İnşaat Sektörü

Hem yapısal hem de estetik amaçlı birçok inşaat uygulamasında kompozit malzemeler tercih edilmektedir. Çatı ve cephe taşıyıcı sistemleri, bina kaplama panelleri; küvet, lavabo gibi vitrifiye ürünler; yüzme havuzları; soğuk hava depoları; büfeler; otobüs durakları; köprüler, sokak lambaları gibi çok sayıda yapı unsuru kompozit malzemelerden üretilmektedir.

Raylı Sistemler

Yerüstü ve yeraltı raylı sistemlerde kullanılan tren ve vagonların kaporta, tavan ve iç tasarımında kompozit malzemeler geniş bir uygulama alanı bulmaktadır. Böylece hafifleyen trenlerde hem daha yüksek hızlara ulaşılabilmekte hem de enerji verimliliği sağlanmaktadır.


Rüzgar Enerjisi

Kompozitler, rüzgar türbinleri, kuleler ve şanzıman kapakları için rotor kanatları yapımında tercih edilmektedir. Rüzgar enerjisinde kompozit tüketimi, 1998’den bu yana yaklaşık 20 kat artışla, kompozit endüstrisinde en hızlı büyüyen segment olmuştur. Günümüzde en büyük ve güçlü açık deniz rüzgar türbini, GE Yenilenebilir Enerji Şirketi tarafından geliştirilen Haliade-X, 260 metre yüksekliği, 107 metre uzunluğunda kanatları ve 220 metre rotor çapıyla denizin ortasında bir gökdelen gibidir.

Spor ve Eğlence

Hafif olması nedeniyle hareket kabiliyetini artıran, darbe dayanımı yüksek kompozit malzemeler tenis raketleri, golf ve hokey sopaları, kayak takımları, balıkçı oltaları, sörf tahtaları, paletler, kanolar ve bisiklet gövdeleri gibi spor ekipmanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca rekreasyon amaçlı su parkları, havuz sistemleri ve çocuk oyun parklarının imalatında kompozit malzemeler tercih edilmektedir.

Yüksek Mukavemet

Hafiflik

Tasarım Esnekliği

Yanmazlık Özelliği

Isıya Dayanıklılık

Renk Seçenekleri

Paslanmaz

Antibakteriyel

Korozyona Dayanıklılık

Yüksek Dielektrik Direnimi

Boyutsal Stabilize

Metale Göre Düşük Maliyet